S radošću i poletom učenici 1. C razrednog odjela đakovačke Osnovne škole „Vladimir Nazor“ krenuli su u svijet obrazovanja, predvođeni  učiteljicom Biljane Knežević. Početkom nastavne godine uz razne aktivnosti odlučili su se i za razredni projekt „Školovanje djeteta u Africi“. Jedan od najvažnijih ciljeva projekta bio je kod učenika osvijestiti važnost poštivanja dječjih prava, razvoj zajedništva, tolerancije i empatije te uvažavanje i prihvaćanje različitosti.
“Za projekt smo se odlučili temeljem razgovora sa učenicima o djeci u Africi, njihovu teškom životu i neimaštini što se odnosi i na njihovo školovanje. Donijeli smo u učionicu razrednu kasicu u koju smo tijekom ove nastavne godine ubacivali kune uz razgovor i edukativne sadržaje popraćene tekstovima i fotografijama te videozapisima. Malo po malo, kunu po kunu i prikupili smo iznos potreban za školovanje jednog djeteta u Africi. Dana 19. lipnja 2020. godine dogovorili smo posjet Misijskom centru Đakovačko-osječke nadbiskupije, u kojem su nas dočekale voditeljica Centra sestra Ignacija Ribinski sa sestrom Jelenom Kovačević. Uplatili smo potreban iznos za školovanje našeg novog razrednog prijatelja čiju ćemo fotografiju naknadno dobiti.
Sestra Ignacija dodatno nas je upoznala s prilikama i načinom života djece u siromašnim zemljama kao što je Benin u Africi. Učenici su s tugom i suzom u oku postavljali mnoštvo pitanja, no radosni jer su dobili novog prijatelja kojem su baš oni pomogli kako bi se mogao obrazovati. Nakon ugodnog druženja i pjesme sestre su poklonile  svakom učeniku krunicu i prigodnu narukvicu koja će ih podsjećati na misije i na naše zajedništvo, a zatim smo se svi zajedno fotografirali. Ponosni na naše djelo i zajedništvo rastali smo se u čvrstom uvjerenju i odluci da iduće godine nastavljamo s projektom, a po dobitku obećane fotografije istu ćemo uokvirili i stavili u našu učionicu kako bi naš novi prijatelj iz Afrike postao član naše razredne zajednice” – ispričala nam je učiteljica Biljana Knežević.

(Foto: Josip Kazalicki)

 

I vi možete donirati i pomoći djeci u misijama. Više informacija možete pronaći OVDJE

Categories: Nekategorizirano