Uz nazočnost brojnih misionara i misionarki te suradnika i animatora župnih misijskih zajednica u dvorani Nadbiskupijske knjižnice u Đakovu održan je 29. rujna XI. seminar za animatore župnih misijskih zajednica s glavnom temom “Katoličke misije”. Seminar je otvorila voditeljica i nadbiskupijska animatorica misijskih skupina Đakovačko-osječke nadbiskupije, s. Ignacija Ribinski, dok je uvodnu riječ imao župnik đakovačke Župe Svih svetih preč. Tomislav Ćorluka. Misijskim suradnicima Đakovačko-osječke nadbiskupije pismo s riječima zahvale uputio je i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela, o. Antun Štefan, nazvavši ih “ispred svih kada se radi o misijskim djelima”, a prije prvog predavanja najmlađi suradnici misija iz đakovačke župe Svih svetih pozdravili su nazočne misionare i poklonili im križiće, krunice i ostale darove za misije.
“Naviještaj evanđelja – zadaća cijele Crkve”, naslov je izlaganja dr. sc. Davora Vukovića, koji je naglasio kako poruka evanđelja nosi u sebi spasenjsku evanđeosku istinu. “Upravo Druga biskupijska sinoda smatrala je za potrebu dati novi zamah evangelizaciji, a evangelizacija od samih početaka kršćanstva i Isusova naloga apostolima ‘Idite i propovijedajte po cijelome svijetu!’ ima za temelj živu osobu Isusa Krista”, rekao je dr. sc. Vuković i nastavio: “Crkva je poslana svim narodima i nastoji naviještati spasenje. Ona je u svojoj biti misionarska, a kako bi mogla biti evangelizatorica, mora i sama biti evangelizirana – pročišćena i oduševljena kako bi druge oduševila za misijsko djelovanje. Govoreći o Godini vjere, podsjetio je na riječi pape Benedikta XVI. kako je trajna zadaća nove evangelizacije naviještanje Božje riječi i otvorenost srca, kako bi se ponovno otkrila radost i smisao vjere jer kršćansko vjerovanje ne može biti tek ispunjavanje obveza i pravila ili tradicionalni običaj.
Svoje izlaganje dr. Vuković završio je objašnjenjem odnosa između misija i međureligijskog dijaloga, naglašavajući kako međukulturalni dijalog ima svoje granice i ne smije biti zamjena misijskom poslanju Crkve. “Danas je prisutna opasnost relativizma, mišljenja ‘sve su religije slične’, ali Krist je punina spasenja i ne može se uspoređivati s ‘bogovima’ drugih religija. Ne smijemo dopustiti da međureligijski dijalog bude alternativa za misijsko djelovanje”, istaknuo je predavač.

Katolički misionar – svjedok istine u svijetu zabluda i laži
O biti katoličkog misionara, i što znači biti katolički misionar, bez obzira je li u nekoj stranoj zemlji ili u svojoj župnoj zajednici, pojasnio je fra Ilija Barišić, koji već 40 godina djeluje kao misionar u Kongu. “Misionar je osoba koja ustima i životom ispovijeda svoju vjeru u svim okolnostima i kroz cijeli život. To znači kako osoba koja naviješta živi u vjeri koju naviješta. Misionar je osoba koja umom i voljom propovijeda radosnu vijest spasenja, a katolički misionar je osoba koja u poniznosti neprestano zahvaljuje Bogu za dar vjere, poslanja i zvanja”, naglasio je fra Ilija. Za njega je vjera talent koji je primio i mora donijeti obilat rod. “Misionar je osoba koja ostavlja sve i ide za Kristom, sluša Duha svetoga koji ga vodi i uvodi u svu istinu, osoba koja svaki dan prima sakramente i hrani vjeru kako bi mogla živjeti vjeru. On je onaj koji moli, a molitva ga poistovjećuje s Isusom Kristom i daje mu mir, snagu i ustrajnost. Onaj je koji se osjeća uistinu ljubljen od Boga i snagom te ljubavi uzvraća ljubavlju koja se daje”, pojasnio je fra Ilija svoju, ali i ulogu drugih misionara.
“Kršćanski katolički misionar živi i propovijeda kako je trpljenje i Križ sastavni dio ljudskog života, a drugi misionari propovijedaju Krista, ali bez Križa. Zato njihovi sljedbenici nose križ, ali bez Krista. Upravo je to razlika katoličkog kršćanskog misionara i drugih koji su poslani kako bi oslabili ulogu Katoličke crkve. Katolički kršćanski misionar ne propovijeda iscjeljenja i čudesna ozdravljenja, već pomaže čovjeku da ljubi Boga i ljubi Boga u čovjeku, pomaže čovjeku, bez obzira na rasu ili drugu pripadnost, kako živjeti u nadi Uskrsnuća i po tome se razlikuje od propovjednika animista. On pomaže čovjeku da bude svjedok istine u svijetu zabluda i laži, što je danas poseban izazov”, posvijestio je fra Ilija, kojemu je posebno na srcu školovanje djece – „onima koji ne znaju što je kruh i nemaju ga ni u Očenašu”.

Kako postati misionar
O tome kako se postaje misionar i kakav bi on trebao biti, u svom je predavanju govorio salezijanac don Sebastijan Marković, misionar iz Ruande, koji je još kao osmogodišnji dječak u Glasu Koncila čitao o građanskom ratu u Biafri. Već se tada u njemu rodila posebna ljubav i počeo je prikupljati sitne darove i novac za siromahe u Africi. Kasnije, stupivši u sjemenište, susreo se s o. Antom Gabrićem i majkom Terezijom iz Kalkute te odlučio nakon završetka studija otići u misije. Poslan je u Ruandu, kako kaže, prelijepu zemlju srdačnih ljudi, gdje se sa subraćom brinuo o odgoju i školovanju najsiromašnijih dječaka i mladića, a sestre su brinule za žensku mladež. „Afrikanac je vrlo religiozan čovjek, a kršćanstvo je oplemenilo njihovo vjerovanje. No, 1994. izbio je građanski rat“, rekao je don Marković, podijelivši s nazočnima teške trenutke i situacije u kojima se našao tijekom rata, kada se susreo sa pokoljima i brojnim teškim sudbinama.
“Biti kršćanin znači biti drugi Krist”, naglasio je don Marković i pozvao sve da nastave moliti za misionare. Naglasio je kako pomoć u novcu najviše koriste za školovanje mladih jer je preko 200.000 djece postalo siročad. Zahvalio je svima koji rade za misije i pozvao nazočne da govore o čudesnoj ljepoti ‘biti kršćanin’, vjernik, svjedočiti ljubav Isusa Krista.
Na kraju je fra Ilija Barišić ispričao o svojem dolasku u misije 1972., a potom se nazočnima obratila i s. Natalija Bešlić, misionarka iz Benina, ističući svoju zahvalnost Bogu i svim suradnicima misija, napose s. Ignaciji za razvoj apostolata u Beninu jer, uz njezinu pomoć i pomoć župnih suradnika misija, imaju dispanzer za bolesnu djecu i školuju nekoliko stotina djece i 17 bogoslova. Sudionike seminara su pozdravile i dvije sestre Beninke koje su, uz zajedničku pjesmu, nazočnima zahvalile na svemu. Sanja Rogoz Šola

Categories: Nekategorizirano