U župnoj dvorani đakovačke župe Svih svetih, 11. veljače otvorena je misijska izložba uz Dan života koju je priredila Misijska i Obiteljska skupina župe. Izložba uz Dan života održava se već 15. godinu za redom, a uz župnika Tomislava Ćorluku, voditeljicu misijske skupine s. Ignaciju Ribinski, voditeljicu Obiteljske skupine Boženu Kelava, otvorenju je prisustvovao je i pomoćni biskup, mons. dr. Đuro Hranić te misionar, o. Vladimir Stuhli, koji već 25 godina djeluje na Madagaskaru. Posjetitelji izložbe, uz rukotvorine i predmete za prodaju, mogli su vidjeti literarne i likovne radove na temu „Dijete – osoba i dar“ djece đakovačkih dječjih vrtića i osnovnih škola. Prigodan program izveli su učenici 4.a razreda OŠ „Vladimir Nazor“ pod vodstvom učiteljice Franjke Erdeljić i vjeroučiteljice Marice Mandarić te mali zboraši OŠ „Ivana Gorana Kovačića“ pod vodstvom s. Jelene Kovačević.
Biskup Hranić istaknuo je kako su dječje recitacije s porukom „Ja sam osoba, ja sam dar“ duboko istinite. „U javnosti slušamo kako se probija duboka kršćanska istina da je svatko dijete, i svatko od nas koji smo i osoba i dar, bio embrij, i da je taj embrij također ljudska osoba. Promišljamo o ljudskom i prenatalnom životu te se ne možemo pogađati kada on započinje. Ova izložba želi u središte staviti tajnu ljudskog života koji je uistinu veliki dar i započinje začećem“, poručio je mons. Hranić. Prisjetio se i života s. Lukrecije Mamić, misionarke koja je stradala svjedočeći Kristovu ljubav braći i sestrama u Burundiju. „Misionari u siromaštvo i bijedu nose svijest o vrijednosti svakog ljudskog života. Nastoje ne samo govoriti, već to djelom i pokazati, a vi svojim darom pomažete njihovo djelo potpore životu“, rekao je biskup okupljenim Đakovčanima, zahvaljujući na darovima za misije kroz cijelu godinu.
Gostujućeg misionara pozdravila je jedna od mlađih suradnica misija đakovačke župe, Marta Šola. Svaki član dječje misijske skupine moli za jednoga misionara, a Marta moli za o. Vladimira te mu je poklonila deseticu krunice, kako bi se svakog dana u molitvi sjetio malih Đakovčana. O. Stuhli bio je iznenađen brojem djece koja su sudjelovala u programu izložbe. Opisao je kako je Madagaskar 12 puta veći od Hrvatske te uvijek ima toplo vrijeme. Od 25 milijuna stanovnika, čak 50% je mlađe od 15 godina, a 25% katoličke je vjere. Uz službu u crkvi, svi misionari na Madagaskaru, a uz o. Vladimira tamo je i Hrvatica s. Marica Jelić, rade i u školama. „Učimo mlade različitim zanatima i tako im osiguravamo budućnost – jer bez nauke nema budućnosti“, istaknuo je o. Stuhli.
Misijska izložba bila je prigoda i za darivanje malih suradnika misija – Pjevača betlehemske zvijezde, koji su posjećivali domove Đakovčana, te gostovali u Donjem Miholjcu, Gašincima, Đakovačkoj Satnici i Đakovačkim Selcima prikupljajući novčana sredstva za prijatelje u misijskim zemljama. Biskup Hranić za trud i zauzetost u misijskom djelovanju, uz poruku da se ne umore, darivao je Ivana Carevića, Helenu, Željku i Josipu Bunarkić; Tamaru Kajtar, Valentinu Majdančić, Saru Samardžić te Benjamina, Ivu, Josipu i Martu Šola. Članovi dječje misijske skupine nisu zaboravili ni na potrebe u Madagaskaru, pa su o. Vladimiru uručili novčani prilog za školovanje djece i jednoga bogoslova. M. Kuveždanin

Categories: Nekategorizirano