U župnoj dvorani 12. listopada 2019. održan je misijski seminar na temu “Kršteni i poslani”. Predavači su svoje teme obradili prema poruci pape Franje za Svjetski misijski dan 2019. koja i nosi spomenuti naslov.
Teme su bile: “Kršteni poslani” (s. Ignacija Ribinski), “Svaki je krštenik i krštenica misija” (dr. Zvonko Pažin), “Krštenje koje primismo čast je i poslanje” (vlč. Ante Šiško) i “Svjedočanstvo iz prve ruke” ( Željko Garmaz, novinar).
Voditeljica Centra, sestra Ignacija, u svom se govoru pozvala se na nedavnu poruku pape Franje koji je rekao da ne smijemo biti licemjerni kršćani.
– Ako želite znati jeste li dobri kršćani morate moliti, no znak da se vaše srce obratilo trenutak je kada obraćenje dolazi do vašeg džepa, to jest tamo gdje se vidi je li netko velikodušan prema drugima, pomaže li najslabijima i najsiromašnijima, a koliko ga zapravo zanimaju samo njegovi interesi. Ako samo ostane na riječima i gestama, to nije pravo obraćenje. Zato sam ponosna na sve vas! Niste ostali na proučavanju duhovne i materijalne bijede nego ste pokušali tu istu bijedu pretvoriti u blagostanje istinske vjere svojom molitvom i žrtvom, ali i svojim darom! – rekla je s. Ignacija.
Na kraju predavanja stotinjak aktivnih suradnika članova Misijskih zajednica iz Đakovačko-osječke nadbiskupije i tridesetak aktivnih članova iz bosanske Posavine (župa Tolisa) mogli su čuti jednu zanimljivu zgodu…
U jednoj našoj katoličkoj župi organiziralo se hodočašće u Svetu zemlju. Dođe jedna pobožna osoba i prijavi se župniku za hodočašće. Veli: “Mogu odmah i platiti.”
Ovaj je pogleda pa malo iznenađen upita: “A koliko ste puta bili u Svetoj zemlji?”
– Mislim da mi je ovo deseto hodočašće.
“Dobro”, kaže župnik, “a ne bi li vi taj iznos uplatili možda za gladne, a hodočašće ovaj puta izostavili?”
– Ali, meni je bilo tako lijepo koračati zemljom kojom je hodao naš Gospodin, odgovori žena.
“Da”, potvrdno će župnik, “ali koliko gladnih bi bilo sretno kad bi vašim darom i oni mogli hodati svojom zemljom radosni što su upoznali Gospodina po vašem daru koji im je omogućio komad kruha!”
Iznenađena gospođa pogne glavu i kaže: “Zašto mi to niste prije rekli?” I uplati novac za jednu misiju u Gani, a koji je bila namijenila za hodočašće.

 
Foto: Josip Kazalicki

Categories: Nekategorizirano