Papa Franjo ovogodišnji je listopad proglasio Izvanrednim mjesecom misija u povodu 100. obljetnice apostolskog pisma “Maximum illud” kojim je 1919. godine papa Benedikt XV. htio dati novi poticaj za misijsku djelatnost Crkve. Tim je povodom 19. listopada 2019. u Misijskom centru Đakovačko-osječke nadbiskupije otvorena izložba koju je svijim dolaskom uveličao pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić, dječja misijska skupina s voditeljicom sestrom Jelenom Kovačević, kao i kandidatice sestara Svetog Križa.
Okupljene je uvodnim govorom pozdravio župnik župe Svih Svetih, vlč. Tomislava Ćorluke, koji je naglasio da 564 djece koliko ih školuje i hrani Misijski centar ovisi o dobročiniteljima iz nadbiskupije.
– S deset misionara direktno smo povezani, često nam dolaze i znaju da ovdje imaju “sigurnu luku”. Kad dođu iz misija, samo potraže sestru Ignaciju – kratko je kazao vlč. Ćorluka.
Pomoćni biskup, mons. Ivan Ćurić zahvalio se u ime nadbiskupa Đure Hranića te nahvalio entuzijazam koji godinama pokazuje sestra Ignacija Ribinski. Pritom je naglasio važnost misijskog djelovanja.
– Rad za misije pripada nečem temeljnom što se odnosi na našu krščansku vjeru i na to nas želi podsjetiti ovaj izvanredni misijski mjesec. Svojim pismom “Kršteni i poslani” papa Franjo nas podsjeća koliko je ta misijska dimenzija utkana u temelje naše vjere. Zapravo, sva naša vjera dolazi on nečijeg poslanja. Otvorenje ove izložbe i dnevnik pokojnog misionara fra Stojana Zrne podsjetilo me na moje dječačke dane kada su na misijsku nedjelju izradili kućicu od slame. Uprizorenje jednog afričkog sela trebao nas je osvjestiti koje su potrebe tih ljudi. Osnovna zadaća je da dobiju duhovnu dimenziju, da im navjestimo Krista, a nakon toga omogućimo barem najosnovnije za život. Temeljna dimenzija poziva Crkve i svih nas je misijsko poslanje – rekao je mons. Ćurić.
Na kraju se zahvalila i sestra Ignacija: “Ponosna sam na vas i sretna što u našoj nadbiskupiji imamo taj veliki dar da pomažemo ljudima koje nikada nećemo vidjeti na ovoj zemlji, no kad dođemo u Nebo onda će reći: “Pa to su oni koji su nam pomogli da se krstimo, da imamo hranu, odjeću, da možemo ići u školu…” I papa Franjo je na općoj audijenciji 9. rujna ove godine rekao: “Prestanimo biti licemjerni kršćani! Neka vaše obraćenje započne iz vašega džepa”. Srela sam mnogo ljudi koji su spremni uvijek dati, uvijek pomoći, svoje vrijeme žrtvovati kako bi ovaj rad mogao napredovati. To je djelo koje ne može učiniti jedan čovjek, niti deset ljudi, a kad pomažemo više od 550-tero djece, to je velika stvar. Oni ovise o nama, čekaju odakle će im doći pomoć i znaju da će doći iz Đakova. Neka nam dragi Bog otvori srca da ne mislimo samo na sebe, da ne budemo licemjerni kršćani, kako kaže Papa.”
Kupoprodajna izložba bit će otvorena sljedećih tjedan dana, a valja napomenuti da osim 564 djece, Misijski centar školuje i 32 bogoslova.

(Foto i video: Josip Kazalicki)

 

Categories: Nekategorizirano