U ponedjeljak 6. ožujka u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu, u organizaciji Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i Đakovačko-osječke nadbiskupije, započela je godišnja Skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.
Početak rada obilježen je svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je u kapeli sjemeništa predvodio nadbiskup đakovačko-osječki u miru, mons. Marin Srakić, uz koncelebraciju svećenika iz sjemeništa te 14 ravnatelja Papinskih misijskih djela. Uvodnim pozdravom okupljenima se obratio domaćin, dijecezanski ravnatelj Papinskih misijskih djela u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, mons. Luka Strgar.
U propovjedi je mons. Srakić istaknuo kako je Crkva jedna, sveta, katolička i apostolska, no tome svakako treba dodati i misionarska. Nadbiskup je podsjetio da misionari na terenu žive onaj odlomak iz evanđelja “bijah gladan i dadoste mi jesti, bijah žedan i dadoste mi piti“. Misionari putuju i šire vjeru, pomažu u školovanju, grade bolnice i žive s ljudima.
Uslijedio je susret dijecezanskih ravnatelja PMD s bogoslovima. Na početku je kratki uvod izrekao nacionalni ravnatelj PMD u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan, a potom su ravnatelji predstavili svoje biskupije te aktivnost PMD u svojim sredinama, a pojedini, koji su aktivno iskusili misijsko djelovanje, mahom u Africi, iznijeli su svoja iskustva.

Otvorenje Godišnje skupštine
U utorak 7. ožujka u Nadbiskupskom domu u Đakovu okupljene je pozdravio vlč. Antun Štefan, izrazivši radost zbog susreta pritom se zahvalivši domaćinima na gostoprimstvu i spremnosti da se ova skupština održi upravo u Đakovu. Dobrodošlicu je uputio mons. Marin Srakić, pozdravljajući goste u svoje i u ime nadbiskupa, mons. Đure Hranića. Istaknuo je kako je ovo vijeće uvijek shvaćalo svoje poslanje: animirati misijski i misionarski duh u Crkvi i pomagati onima koji su ozbiljno prihvatili geslo „Gori i izgori za Boga i ljude“.
Zahvalu nazočnima u ime HBK uputio je mons. Slobodan Štambuk, predsjednik Vijeća za misije HBK, te izrazio radost zbog dobre suradnje PMD u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Također je istaknuo kako je s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije uvijek dolazio potreban misijski poticaj.
„Drugi vatikanski sabor u svojim dokumentima uvijek se dotiče pitanja misija. Svi dokumenti imaju tu notu u svojim izričajima. Dakako, i pape su nakon Drugog vatikanskog sabora u svojim dokumentima često podcrtavali pitanje misija, bilo da su konkretno ostvarivali ili poticali za tu stvar. I hrvatski biskupi vole misije te želim istaknuti i posvjedočiti kako upravo preko vas žele učiniti dobre poteze. Vi, povjerenici, nemojte se bojati biti ljudi inicijative! Vi smijete i, rekao bih, morate svome biskupu predložiti programe i inicijative, jer ste vi predstavnici ovog svetog misijskog djelovanja. Ustrajte u svojim koracima“, potaknuo je mons. Štambuk okupljene povjerenike te izrazio zadovoljstvo što je vlč. Štefan ponovno imenovan nacionalnim ravnateljem PMD u Hrvatskoj te mu čestitao na povjerenju koje Crkva ima u njega i njegove suradnike.
Mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj PMD u BiH, koji je službu preuzeo u rujnu prošle godine, u svome je govoru stavio naglasak na čvrste veze među Hrvatima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, rekavši kako one upućuju na veću, odgovorniju i čvršću suradnju na svim razinama života.
„Mogu ustvrditi da su PMD u Hrvatskoj i BiH dvije grane istoga stabla. Ovo zajedničko misijsko stablo trebamo zalijevati istom ljubavlju, jednakom požrtvovnošću, još većim žarom i nadahnućem. Ono je ogledalo naše snage, osjećaja jednih za druge, za bližnje, ogledalo naše vjere“, rekao je mons. Tunjić, obećavši kako će učiniti sve što je u njegovoj moći da to stablo donosi najbolje i najraznovrsnije plodove, plodove koji su najpotrebniji hrvatskom narodu i hrvatskim misionarima diljem svijeta.
Nakon pozdravnih govora Skupština je nastavljena radnim dijelom.
Uz mons. Slobodana Štambuka, vlč. Antuna Štefana i mons. Luku Tunjića, na skupštini sudjeluju misijski ravnatelji iz nad/biskupija u Hrvatskoj: mons. Juraj Jerneić (Zagrebačka nadbiskupija), vlč. Dominik Vukalović (Varaždinska biskupija), vlč. Ivan Faletar (Sisačka biskupija), vlč. Ivan Novak (Bjelovarsko-križevačka biskupija), vlč. Pavao Mokri (Požeška biskupija), mons. Luka Strgar (Đakovačko-osječka biskupija), preč. Ivan Grinišin (Križevačka eparhija), vlč. Mirko Vukšić (Porečka i Pulska biskupija), don. Tomislav Puljić (Šibenska biskupija), don. Mladen Kačan (Zadarska nadbiskupija) i don. Frano Markić (Dubrovačka biskupija) te Ines Sosa Meštrović, voditeljica projekata u Nacionalnoj upravi PMD. I. Sosa Meštrović / A. Banović

 

Categories: Nekategorizirano