Obilježavajući Dan života, a uoči Svjetskog dana braka, 12. veljače u župnoj dvorani đakovačke župe Svih svetih otvorena je 13. misijska izložba literarnih i likovnih radova pod naslovom „Obitelj – najveća pomoć djeci“. Literarne i likovne radove pisala su i slikala djeca pet đakovačkih vrtića te dvije osnovne škole, a program su otvorile učenice sedmog razreda OŠ „Vladimir Nazor“ pričom o Josipu Egipatskom. Jedna sedmašica pročitala je sastav o tome kako je sa svoje tri sestre ustrajno molila za rođenje barem jednog brata, te veselje cijele obitelji kada im se brat i rodio. Mali suradnici misija izveli su prigodni igrokaz, a pjesmom je otvorenje obogatio zbor župe predvođen s. Jelenom Kovačević.Župnik župe Svih svetih i dekan Đakovačkog dekanata, preč. Tomislav Ćorluka istaknuo je kako je život najdragocjeniji dar koji imamo, no nažalost svjedočimo sve većem broj sprovoda, a učitelji u školama vide kako se razredi iz godine u godinu smanjuju. No, ne treba gubiti nadu već vjerovati i nastojati da se situacija popravi. Naglašavajući važnost službe svećenika u misijama preč. Ćorluka podsjetio je da župa Svih svetih trenutno školuje 20 bogoslova, ali i 2 studenta medicine te preko dvije stotine djece. „Obitelji u Africi imaju puno djece, ali ne mogu ih niti prehraniti, a kamoli školovati. Puno je svećeničkih zvanja, a nema ni objekata, ni sredstava, te je bez pomoći dobrih ljudi njihov život nemoguć. Stoga molimo pomoć za zrno riže koje je u misijama vrijedno i dragocjeno“ pozvao je župnik, ali i zahvalio svima onima koji daju za misije.
I ovu misijsku izložbu organizirala je s. Ignacija Ribinski, nadbiskupijska animatorica župnih misijskih skupina. „Veliki je dar živjeti u župi gdje jednako osjećamo za dar života, za kojega su odgovorni i roditelji i djeca, jer život treba omogućiti u cijeloj Crkvi. Oni koji se odluče raditi za misije uvijek su aktualni i uvijek imaju posla, a naš Bog zna za trud svakoga i sve nosi u svome Srcu, pa i nas koji smo raspoloženi da iz njegova srca crpimo snagu i ideju kako bismo pomogli jedni drugima“, rekla je s. Ignacija te istaknula potrebu prikupljanja novčanih sredstava za trojicu bogoslova koji su zatražili pomoć kako bi mogli nastaviti školovanje. „Svjesni smo da ni naši džepovi nisu puni, no ako se ujedinimo možemo pomoći zajedno“ poručila je s. Ignacija te prisutne ponukala da na izložbi mogu naći i pokoji darak za Valentinovo, razveseliti voljene, a pomoći misije.
Na kraju programa otvorenja mali Pjevači betlehemske zvijezde primili su prigodni dar kao zahvalnost za ustrajan rad. Župnik Ćorluka zahvalio je Ivani Leko, Josipi, Ivi i Marti Šola, Heleni i Josipi Bunarkić, Ana Mariji i Steli Lončarić, Tamari Kajtar, Luciji i Klari Hrehorović, Sari Samardžić, Luciji Labak, Ivančici Bodrožić i Ivanu Careviću, kao i njihovim roditeljima koji ih potiču na aktivnost u misijskoj skupini. M. Kuveždanin

 

 

Categories: Nekategorizirano